Dakisolatie het belang van een goed geïsoleerd dak

Warmte stijgt dat is nu eenmaal een feit en het dak van de woning is dus als hoogste punt,indien niet goed geïsoleerd het grootste warmte veliespunt van een huis. Ofwel een niet van voldoende isolatie voorzien dak, zal gedurende de winter ongeveer dubbel zoveel verwarming verbruiken dan een goed geïsoleerd dak. En in de zomer zal het met goede dakisolatie langer aangenaam blijven doordat er minder warmte de woning binnenkomt.

Het loont dus de moeite om het dak goed en met voldoende dikte te isoleren. Dakisolatie bespaart u immers veel energie en daardoor geld direct en op termijn alsmede een verhoging van het wooncomfort.

Soorten dakisolatie

Dakisolatie is er in verschillende materialen die allemaal hun voor en nadelen hebben. Het belangrijkste is de isolatiewaarde van het materiaal. Dit wordt uitgedrukt door middel van een R-waarde en bij het isoleren van een dak kies je een waarde van 1,3 of beter. Daarnaast zal de keuze ook uiteraard beïnvloed worden door het type dak.

  • Is dit een hellend of een plat dak?
  • Is de bovenverdieping verwarmt of niet?
  • En niet te vergeten welk budget is voor de dakisolatie voorzien?

Allemaal zaken die een grote invloed hebben op de materiaalkeuze. Er zijn vier materialen die zich lenen voor dakisolatie:

Hardschuimplaten:

Dit zijn platen isolatiemateriaal die een brandvertragende werking kennen en weinig of geen vochtopname. Ze zijn vrij milieuvriendelijk en geschikt voor toepassingen bij zowel een plat als ook een hellend dak. Het grootste voordeel van de hardschuimplaten is het gebruiksgemak.

Deze zijn verkrijgbaar in verschillende maten soorten zoals bijvoorbeeld Xps,Pur en Pir afhankelijk van de toepassing en diktes.Er zijn zelfs systemen waarbij de isolatie aan de bovenzijde is afgewerkt met een laagje beton zodat deze kunnen verwerkt ipv beton tegels op bijvoorbeeld een beloopbaar dak of dakterras met als bijkomend voordeel het lage eigen gewicht in vergelijking met betontegels.

Glaswol:

Glaswol is verkrijgbaar in dekens of platen en is eveneens onbrandbaar. Daarnaast is glaswol waterafstotend en ook een prima materiaal voor geluidsisolatie. Meestal zit er aan één kant van de plaat of het deken een aluminiumfolie die als damp remmende laag fungeert. Glaswol is een prima isolatiemateriaal voor het dak, maar moeilijker te hanteren dan hardschuimplaten. Omdat glaswol irritatie veroorzaakt is er beschermende kleding en een stofkapje nodig bij het plaatsen.

Steenwol:

Steenwol is vergelijkbaar met glaswol op gebied van eigenschappen en verwerking. Het is gemaakt van vulkanisch gesteente en eveneens een goed isolatiemateriaal.

Aluminium noppenfolie:

Een materiaal dat makkelijk werkbaar is en dus ideaal wanneer je zelf je isolatie wilt plaatsen. De folie is dampdicht en kaatst de warmte terug zodat ze niet verloren gaat.

Binnen of buiten dakisolatie

Bij een plat dak is het altijd aangeraden om te kiezen voor dakisolatie aan de buitenzijde. Dit is niet zo eenvoudig en laat je het beste door een professional doen. Wanneer je een plat dak langs de binnenkant zou isoleren, word je al snel met vochtproblemen geconfronteerd. Bij een plat dak zit er namelijk uiteraard een dampwerende laag aan de buitenzijde en als je dit ook aan de binnenzijde aanbrengt, hou je dan daartussen een ruimte over waar vocht en condens rustig kunnen verzamelen.

Een hellend dak kan je zowel aan de binnen als de buitenkant isoleren. De keuze die gemaakt wordt hangt af van de dakbekleding, budget en of je de isolatie zelf wilt plaatsen. Wanneer je de isolatie langs de binnenkant plaatst, verlies je ruimte, maar dit is verwaarloosbaar en weegt niet op tegen de voordelen van dakisolatie.

Neemt u voor een gedegen advies en offerte contact met met ons op. U kunt dan hierna tevreden terug kijken op uw gedane investering.